Tour de France 2017: Etappe 9 de koninginnenrit!

Tour de France 2017: Etappe 9 de koninginnenrit!

Zware bergrit met op de Grand Colombier percentages tot 22%!

De Tour de France krijgt aan het eind van de 1e Tourweek al meteen de koninginnenrit voor de kiezen! Op 9 juli 2017 vertrekt het peloton voor een 181 kilometer lange rit in het oosten van Frankrijk. Deze alpenrit is op voorhand door de tour-directie aangewezen als de koninginnenrit. Vanuit het vertrek in Nantua zal de weg de eerste 16.5 kilometer alleen maar stijgen op de flanken van de Côte des Neyrolles. De strijd voor de befaamde bolletjestrui zal deze zondag dus vroeg op gang komen. Als de renners bovenkomen krijgen ze nog uitlopers in de naam van de Col de Bérentin en de Col de Cuvery. Daarna volgt een lange afdaling tot de renners in het dal van Seyssel aankomen. Vervolgens krijgen de renners nog 2 zware klimmen voor kiezen. Met de Col de la Biche oftewel de Croix de Famban en de Grand Colombier zullen de beentjes halverwege koers al zwaar aanvoelen. De eerstegenoemde beklimming is 10.5 kilometer lang en stijgt aan 9% gemiddeld. De Grand Colombier is een stukje korter, máár een stuk zwaarder. Het gemiddelde stijgingspercentage loopt hier namelijk op tot 9,9% en het maximum percentage ligt halverwege de klim op 22%!

Profiel etappe 9:

Etappe 9 profiel
Etappe 9 profiel

Overzicht bergen en percentages:

In de finale richting Chambèry zullen alle remmen op de Mont du Chat losgaan. Hierna volgt een afdaling richting de finishstreep. We weten nog van vorig jaar dat Chris Froome in de afdaling er van doorging in etappe 8 naar Bagnères-de-Luchon. Toen waren er ook nog 15.5 kilometer te rijden. Froome wist toch slimme 13 seconden + bonificatie seconden te pakken op een manier waarop weinige het verwacht hadden. De afdaling richting Chambèry is na het bereiken van de top nog 25 kilometer.

 

 

Video: Froome’s aanval in de afdaling:

Help ons en deel dit bericht :Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *